پیام عاشورا
▪️گریهی هستی بر ظلمی که بر او رفته…
⁉️ میپرسند چرا یک واقعهای در مکانِ مشخص و زمان محدودِ به 14 قرن قبل هر چند عظیم، باید هر سال یاد و خاطرهی آن بازخوانی شود و زنده نگه داشته شود، در حالیکه هزاران هزار حادثه اینگونهای را تاریخ جهان پشت سر گذاشته است که تلفات انسانی بسیار بیشتری هم داشته؟!!
❓سرّ و رمز این جاودانگی چیست؟
▫️سرّ و رمزش را باید در گسترهی آن جستجو کرد؛ آنجا که حادثه برای فردی اتفاق میافتد و به او ظلم میشود با فوت او تمام میگردد و آنجا که قومی و جامعهای آسیب میبیند و مظلوم واقع میشود با نابودی آن قوم و جامعه تنها در تاریخ به ثبت میرسد. ولی آنجا که حادثه برای هستی اتفاق میافتد و هستی مورد ظلم واقع میشود تا هستی هست و بقا دارد، زخم و درد و رنج و اثر این واقعه و این قارعه، باقی خواهد ماند.
▫️حادثهی کربلا در روز عاشورا نه ظلم به فرد است و نه به جامعه که زمانمند باشد و به پایان رسیده باشد بل ظلمی است که بر هستی رفته و همه هستی را رنجانده و دردمند کرده و بر پیکرهی آن زخم عمیقی وارد کرده، چرا که امام و جلودار و سیاستگذار خود را در بدترین و جانسوزترین حالت از دست داده و یتیم گشته است که میبینیم نه تنها انسانها که آسمان و زمین بر این مصیبت عظمیٰ که با همه وجودشان لمسش کردهاند، خون گریستهاند. و هر سنگ و خِشتی را در این روز از زمین بر می داشتی زیر آن خون تازهای مییافتی.
▫️ و علی(علیهالسلام) وقتی دشمن خدای هستی از کنار او گذشت آیهی« فَما بَكَتْ عَلَيْهِمُ السَّماءُ وَ الْأَرْضُ» ، را تلاوت کرد و فرمود: آسمان بر چنین انسانی گریه نمیکند و همین که چشمش به حسین (علیهالسلام) افتاد فرمود: «لَتَبْكِيَنَ عَلَيْهِ السَّمَاءُ وَ الْأَرْض» ؛ آسمان و زمین بر او خواهند گریست که او نور هستی است و هستی با از دست دادن نورش تاریک میشود و به وحشت میافتد و ناله و فغان سر میدهد، این است که به او سلام می دهیم:
« السَّلَامُ عَلَيْكَ يَا نُورَ اللَّهِ فِي ظُلُمَاتِ الْأَرْض.»
این است که این نالهها و نوحهها تا بازگشت نور و روشن شدن هستی به جمال فرزند حسین(علیهالسلام) ادامه دارد که با درک این تاریکی از سوی انسان و اضطرار او به چنین نوری، نور به ظهور میرسد و جهان روشن میگردد: « أَ لَيْسَ الصُّبْحُ بِقَريب.» باشد که ما به این درک و بلوغ رسیده باشیم و این غم فراگیر ما را فرا گرفته باشد تا در غم هستی شریک باشیم و در غم آلالله محزون و به خواندن «أَمَّنْ يُجيبُ الْمُضْطَرَّ إِذا دَعاهُ وَ يَكْشِفُالسُّوء» مشغول.
🏴 پیام عاشورا
✍️ استاد عبدالمجید فلسفیان